beE's gAnG~

Friday, December 16, 2011

jalan-jalan kt blog jap..rndu pulak..

sebenarnya aku kebosanan. Asgg yg byk. Mggu depan dah final, tapi assg ade lagi. Apakah..? Adehh!!..

bukan itu yang aku ingin bicarakan.. Cewahh...

sbnarnya aku tertanya-tanya, kenapa orang MELAYU ni taksub sangat dengan artis-artis? lebih-lebih lagi orang ISLAM..

bagi aku xsalah kita nk minat seseorang itu, tapi jangan lebih dari MINAT RASULULLAH dan agama. tahu batas-batasnya..!

aku pelik! 
minat yang terlampau sanggup terkinja-kinja demi artis tu. sanggup habeskan ratusan, ribuan ringgit demi artis... Tak perlu kowt!

berjam-jam depan komputer, laptop, tv semata-mata nk tengok artis tu.
kawan pun dah diketepikan... 

bila ditegur, kata suka kacau tepi kain orang.
bodoh ke apa.? artis tu yang kau nk sanjung-sanjung..?
artis ada jaminan ke masuk syurga..?

aku pun ade jugak minat artis. tapi tak la se-EXCITED sampai nak tiru gaya, nak habeskan duit utk artis..
ckupla mnat sekadar kagum dgn bakat yang dye ada and suka melihat keindahan ciptaan Allah tu,,

nanti bile kau susah, artis tu datang tolong ke..?
nanti kau sakit, artis tu datang melawat ke..?
nanti kau mati, artis tu nak bacakan kau yassin ke...?

p/s : mntak mf la kalau ade yang terasa~

Sunday, December 4, 2011


korang ade kwn tak..?kompem ada kan...
korang ade kwn baik tak..?mesti ada kan..
korang ade kawan karib tak..?mesti ada kan wlaupn tak ramai...

aku pun sama dengan korang...
aku ada ramaaii kawan...
aku pun ada kwn baik...
aku tak tau sama ada aku ada kwn karib ada ke tak...

kawan time senang mudah sgt nak cari...pegi mana2 jumpa..
tapi bile susah, sedih xda sorang pun yg tnggal..
klu ada pun, xramai...

aku dah lama MAKAN HATI ngan sikap kwn2 aku..
tp aku biarkan je..aku buat tak nampak je semua tu..
aku memBIZIkan diri aku...

tapi sampai bila..?
xde penghujungnya.. aku tak nak besarkan hal kecik ni..?
hal kecik..?hmmm....
sikit-sikit kecik, lama-lama jadi besar gak...

selalu tolong orang time susah..
tapi bile kita susah ade ke yg nk tolong..?
mana kawan yg ditolong tu..?
bkn nk mngungkit..tapi ini realiti..
bak kata pepatah "orang berbudi kita berbahasa"

hati yang ikhlas dah jadi camni lak...adeiii...

k la nk pi klas lak..luahan hati dipagi hari...hahah~


Monday, November 28, 2011

bulan November~

masih berada di kampung...
menikmati keindahan alam yg mempesonakan...
pada musim ini paling seronok melaksanakan nikmat yg Allah berikan iaitu TIDUR....hihi....
hujan yang lebat seolah2-lah memahami perasaan ku yang amat sukakannya...
berbekalkan kain selimut atau toto yg tebal..diatas tilam yg empuk..bantal busuk..(xbusuk pun ye...=p)
selesai laksanakan nikmat itu,dihidangkan pula dengan ubi kayu rebus bersama  nyor(kelapa) muda serta air nescafe 'O' panas yg berasap(sdh tukau bkn kopi)...nyumm3...~
saat ini,,semua assg-assg,tesis sudah merewang jauh..tidak lagi menyerabutkan kepalaku...
hidupku tenang...
selagi hidup n brgelar PELAJAR, memang xdapat lari lagi dri semua ini. assg yang berlambak mampu membunuh jiwa pelajar...~nauzubulillah...

*****
dah.,.solat asar dlu...khayal je keje aku nih..!!stdy2...!!adeii...~

Monday, September 12, 2011

 Testing....testing....hihi~
~Selamat Hari Raya Aidilftri..~

Sudah lama update blog..dah berabuk blog aku nih..klu ikutkan byk bnde aku nk tulis...tp yela memandangkan masa,tempat yang xsesuai..blog ni pun tergendala..huhu~
seingat aku,,last entri aku sebelum aku berangkat ke Medan, Indonesia iaitu 4 bulan yg lepas.. fuhhh,,,lame dah tu...selama sebulan aku kt Medan,,mcm2 pengalaman yang aku dapat,,mcm2 perasaan aku tempoh.. gembira,sedih,pilu.. knp aku sedih...? yela,kdaan diorg kat sana amat menyedihkan. aku sgt2 bersyukur dpt mnjadi rakyat Malaysia.

mula-mula aku sampai,,aku tgk kdaan spt Malaysia jer..xde plak rase ade kt ngara luar..tp makin lame aku melangkah,,aku berjalan kedalam kelompok rakyat disana,,tibe2 aku rase amat sedih bile tgk keadaan rakyat kat sana. betapa sshnya kehidupan kt sana.. 

ni ade satu kes..cuba bygkan..kite ade kt kereta n nk masukkan bagasi lam bonet krete pastu tbe2 ade org tolong agkt bagasi kite tu n letak lam bonet kete kita. n then kita kene byr kt diorg coz diorg tlg kita agkt bagasi tuh...ape prasaan korang..?korg bygkan la pe yg korg rse ble kdaan cm2..

sepanjang perjalanan aku nk ke Pesantren tmpat aku praktikal tuh,,aku tgk byk sgt kreta2,,motor2,,beca2,,basikal2..perghh...padat giler..pncemaran bunyi!!
aku xprnah lg mengalami kdaan cam2 kt malaysia even kt kL yg bndar cbuk pun..kdaan kndraan kt sana xla sbersih kndraan kt malaysia yg asik2 nk basuh kete jer..Wlaupon kdaan kt sana sesak,xteratur,,kete xbape nk bersih,,aku xpnah pulak tgk excident ke,,kemalangan ke,,belanggar ke,,XDA!! aku pun hairan gak..jalan raya kat malaysia ni punya la teratur,,xde sesak cm kat sna,,jln rya luas,,tu pun leh excident..blh kemalangan..??

dalam perjalanan gak,aku sembang jugak la dengan pengetua punya supir(driver)..*btul ke ayt ni?kompius**
tnya sal kdaan Medan,student yang aku bakal temui tuh..hm...blh tahan la keramahan supir 2...xde la smbong..

airport ngn tempat yg aku nk tuju tu lebih kurang sejam gak la..capet dong...bila smpai sane jer,,sume santri (stdent pmpuan) tgk kami ni plik je..cm xpnh tgk org je..kami pun takut gak la...yela kt medan ni,,rmai suku Batak..perrgghh....kaum Batak ni garang tau..jgn nk main2...silap2 kene pkul,..
lam kdaan kalut tu,aku cuba sntuh idung aku,mana la tau ilang kan..haha~

mula-mula aku tgk pesantren,aku terfikir cmne la diorg ni hidup..?belajar..?masyaAllah........
kehidupan mereka Dhaif sgt..

wlpun khidupan dhaif,,spnjang aku kat sane,,mereka hormat sgt pd tetamu..tabik spring r kt diorg..walaupon xsame ngn pndtg kt ngra kite nih..
bile aku n da gang nk p mkn ke,nk g kdai ke bile jupe ngn student je..diorg ni asik nk bersalaman (pmpuan) je..bia 4 5 kali dah salam pun..cm artis je...haha~ terkejut gak la mula2..klu kt malaysia kompem xde cm2..

kami semuanya ber8 kat sana..so,kami dipecahkan kepada 4 group. aku dpt di skolah santri..aku tgk kls pun dah kecian...klu aku kat c2,,da lame aku give up..~ hurrmmm tapi demi bljar agama,, diorang masih bertahan untuk meneruskan kehidupan disitu sbg pelajar Pesantren..~

p/s waa...capet dong...nnt kita ketemu lagi yach...~
***bersambung***

Thursday, April 28, 2011

hm..nampaknye sem 4 dah menutup tirai...
semalam last pper aku (khamis,,28/04/11)..berakhir ktas smlm..maka berakhirla sem 4 aku dibumi UK mesia tercinta ni...cewaahhh...cam dah nak grad je...lom lagi la..ada lagi stahun...huhuh

agak kecewa la mnjawab kertas solan smlm..tempoh 2 jam tapi aku jawab 45mnit je..pehal..?tu maknanya aku xleh jawab..25mnit kemudian aku kuar dewan.dah xleh nak jawab apa..
dari xtau nak wat pe,,baik aku kuar je...adooiii...pper smlm agak ssah kot...tensen...~'kaedah penyelidikan'


sume duk pakat pack barang-barang. angkut sume barang2 wat balik. lagi besh kalau parents datang amik..perrgghh,,,,nikmat xterkata..aku lak xleh balik..jelez kat diorang ni..!!!
sebab....
*
*
*

untuk tahun 2 fakulti aku,,kami ada LAI iaitu LATIHAN AMALI INDUSTRI a.k.a praktikal..selama 2 bulan 10 hari. Tahun ni,fakuti aku bagi peluang kat semua setuden plih mana2 tempat nak praktikal sama ada dalam or luar negara..tp yang pastinye mestilah kene pada kos la kan. ok.aku pilih tempat kat umah aku je. kat pjbt agama Dungun...yela..senang nnt nak ulang-alik..

ok.settle..tggu jwpn dari pihak pjbt agama je..
tiba-tiba kwn aku ajak praktikal kat luar negara lak. Mula-mula nk g Vietnam, tapi byk mslh pulak..yela,nak makan ssh,nk komunikasi plak..mmg org sana perlukan pendakwah kat sana. bile pkir balik,cancel..xjadi.

pas2 plih plak Indonesia. aku xkisah kat mana-mana pun..asal bejalan jauh..haha..
ble tanya mak plak..banyak plak pk negativenye...adooiii...
gempa bumi la..tsunami la...ppe la...tapi bile bncang2 balik,mak sbnrnya xkisah pun..n pesan mak lagi asal pndai jaga diri je.haha....cayunk mak..!luv 2....

ok. setuju. Indonesia. 
bincang punye bincang. kaji punya kaji. ok. sttle. kami pilih sebuah sekolah kat Medan, Sumatera Utara, Indonesia iaitu Pesantren Darul Arafah Raya. kami ber-8 iaitu 2 lelaki n 6 perempuan.  tu group aku,,group lain ade yang g kat Australia, Brunei, Syria, Turki, Mesir dan lain-lain lagi. jelez wey diorang g sane. tapi nak wat cmne,,redha je la..

flight aku ahad ni kul 7.40 am. n dijangka sampai sana 7.30 am..waa...cam xgerak je masa...hahah...sane lewat satu jam dari mesia..kadang-kadang takut gak nak g sana. yela,,ngan suasana nye lain dari mesia. bile dengar-dengar orang cite, seriau bulu roma...huhu...
tapi ppe pun..i'Allah selamat pergi n balik..aminn...~(^_^)

skang ni tengah pack sume barang n masukkan lam stor. banyak giler barang. ni baru tahun 2..lagi setahun nampak gayanya mak aku kene sewa lori la cmni. naik kete MPv pun kompem xmuat, tapi mak aku kate nak sewa lori tayar 16 katanye...hahaha..ada2 je mak aku tuh...kalau nak loyer buruk..mmg no 1...ppe je la mak.. asal amik aku je nnt tahun depan...hihi~

ok. ari ni aku nak kuar. nk  wat money changer. yess!! kayo den ari ni..dpt bpo ribu rupiah ari ni...kih3..

aku sekarang menggu detik je nak terbang. kat sana aku xsure nak on9 cmne. tggu n lihat je la..ok...babai mesia...Indonesia,,im COMING...!!kih3....

p/s : doakan aku selamat pergi and balik yer...amin....~ yg nk kirim barang tu, NO MONEY NO TALK ok...haha...tax mahal 0o0o..~
rindu plak sama jaguar n baby baru...huhu~





Saturday, April 23, 2011

Tak ade ape pun nak cerita...

petang semalam (jumaat) kul 5.03 p.m kat masjid..

tiba-tiba aku berbunyi "tuwet,...tuwet,..sms...."
1 message received...from 'MOM"

dengan rakusnya aku baca..yela mak msg kan...excited la...

msg bebrbunyi.."aslmkum, mcmana pprksn td, ok x. Cml brnk dh smlm 4kor."
cmni la mak aku antar msg..sbijik2 aku taip nih...hihi...

mksud msg mak aku ni.."cmne dengan exam td ok ke x..?comel dah beranak semalam 4 ekor..."..cm2 la lebih kurang..aku tau sume org bace msg 2 pun dah faham kan...

comel tu,kucing aku...dye dah beranak...4 ekor...kami target 5 kembar...hihi~
tapi takpe la...yg penting kucing aku dah selamat melahirkan anak..
alhamdulillah...~

mengikut cerita mak aku lagi..anak2 nya sume ikut mak dye..tak ade corak lain...
dulu aku pernah letak mak dye kat blog ni dulu...
nih la kucing aku yang bernama COMEL tu...

jeng jeng jeng.....





taraaaa......hihi....

ni gambar time dye branak yang lepas...ni kali ke3 kot dye melahirkan anak...
ppe pun..comel kan..tak peduli la kalau sape2 cakap xcantik...hu3...


aku cerita bukan ape..saje nak hilangkan tensen petang2 camni...rindu nak balik umah..nak balik jenguk 'anak-anak buah' ni ha...
lagipun aku nak gtau kucing kat umah aku skang ni ni dah ade 9 ekor..
perghhh...ramai giler...tapi aku suke..

kalau ikutkan 15 ekor..tapi 2 ekor hilang..merayau jauh sangat la tu...ade yg bg kat orang n ade yang mati 3 ekor serentak..sedih gile time 2..nak wat camne..Allah lebih sayangkan mereka..='(
aku harap sume 'anak2 buah' aku ni sumenya panjang umur and sihat2 seadanya..amin......kih3...


p/s : nanti nak suh mak 3G..nk tengok ank buah baru....ho3...~ 

Sunday, April 17, 2011

ari-ari aku online...bile online je perkara wajib aku buat ofcos la buka fb..
yang kedua tagged..ketiga emel aku and tak ketinggalan youtube...

online je youtube,,aku mesti bukak maharaja lawak...
 yela....skang aku tengok dah mcm musim dah...
abes je bersiaran kat astro,,kompem2 upload kt fb..
ape lagi aku tumpang sekali la...kih3
yela...kat hostel mne nak ade astro...xdpt den nk nengok...

yang paling aku suke tengok jozan..xpuas walaupun dah berpuluh2 kali tengok..sekali ngan sepah n jugak jambu...



mmg superb la lawak diorang...like..~


perghh,,mmg semart jadi pmpuan..kih3..~xjemu tengok..


memang banyak idea diorang nih..~


part yang ngamuk time tok pnghulu ilang 2 bez,,,cam budak2...kiut..~


yang ni lak part yang lagu ala2 dangdut 2...'papaku pulang dari kota..'..kah3..

p/s: nak ilang tensen stdy layan diorang ni,,,hihi~


Wednesday, April 13, 2011

buah hati ku..~



Sekarang ni mmgu exam…student-student pun semua duk cibuk study. Masa ni la duk mencari nota-nota yang lama, ada pinjam ngan kawan-kawan,,masa ni la duk kalut nak potostat nota itu nota ini,,xkisah dah duit habes brpuluh-puluh ringgit asal dapat nota,dh xksah nota yang sama..asal nota sama ngan kawan-kawan.



Ada aku kisah..?aku pun lebih kurang je…hihi
Bukan nk cite pasal nota-nota yang xabes2 tu..tapi aku nk cite sal buah ati baru 
aku..hehe…



Cam xcaye je kan aku dah ade buah ati..?aku sendiri pun xpercaya…=p
Mggu study week aku balik,. Yela,nk jumpa buah ati aku..sejak kenal xpernah lagi jumpa. Kenal pun melalui gambar jer. Tgk gambar je trus aku jatuh hati. Gile kan..?mmg pun..haha..sape2 pun akan jatuh hati gak..tu pun kalau diorang ade ati and perasaan la…

Selasa malam kul 9 aku bertolak dari Bangi ke Dungun,Terengganu…


*****

Rindunya aku kat family and buah ati yang tersayang…=)
Sebelum balik tu,adik aku dah cerita yang buah ati aku ada kat umah kami..gilak ar..mak aku benarkan..?ayah aku sekali..?ya Rabbi..tapi lam  ati aku sgt2 bersyukur dan alhamdlillah..lantak korang la nk piker apa2 pun..asal aku bhgia…hihi~

****

Smpai je kt stesen bas,cam biasa la,,aku tunggu ‘En.Driver’ a.k.a ayah aku..
Kali ni aku balik ngan member aku..dye nk jalan2 kat kg aku.

****

Sampai je umah, pe lagi aku terus jumpa buah ati aku tu..rupa-rupanya tido dalam bilik. Terkejut aku. Bila dapat jumpa je,,alangkah terujanya aku,,gembiranya aku..xsangka luaran lebih ensem dari dalam gambar. Perrgghhh!!



Aku perlahan-lahan mendekatinya. Aku terfikir blh ke aku nak sntuh..?blh ke aku nak peluk..?mcm2 otak aku fikir.. yela bukan muhrim kan..



Tanpa berfikir panjang,aku terus sentuh dia..masyaAllah…indahnya ciptaan Allah.
Member aku pun kate ensem…brtmbah kembang la aku yg dah sedia kmbang ni kan..yela,,org puji buat ati ensem…spe xbangga,..hihi~

Kalau boleh mmg xmau brenggang langsung,,yela dah sayang.. jatuh ati pndgan pertama, ni dah pegang2 lagi la…hua3…

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

ni dia...kah3...ada lagi,,,







lagi....







 next..







merenung masa depan..








video

comel kan...hihi~



ni la buah ati aku yang baru,,,ramai yang jelez aku ade buah ati ni...kah3..
namanya Jaguar n 'laki' (jantan)..=p



p/s : xde mase nk pikir2 buah ati lain..jaga yang ni je dulu...hihi~ 

Thursday, March 10, 2011

gud nyte n gud monink...

malam ni kene stay up,,,ciapkan assg yang tiada kesudahan...
biasala adat belajar kan..dah menjadi ADAT BUDAYA stdnt ni bab2 assg...
nak cakap je kt lect2 2.,,bagi la lagi assg lagi...suka sangat wat assg ni...

suke...suke...suke....!!
kite bakor je bilik lect tu...kte bakor..!nnt ble dh tbkor bilik kan,,,
msti diorg lupe sketika nk bg assg kt stdnt...
yela...bilik dh terbakor..ateee,,,nk pikior lg stndt..
sume duk kalut.."buku aku..!kitab aku..!laptOp aku..!kunci kete aku..!gambar bini anak2 aku..!"
xde la di0rang kte.."alamak..buku terbakor,,,xde bhn nk bg kt stdnt...cian kt stdnt xde assg nk wat.."..tabik spring la...kih3..

p/s: khayalan semata2..xde kene mngena yg masih,sdg idup or akan, dah mati...sekian..~ 

Saturday, March 5, 2011

ya Allah...byk nye dgaan ak tahun ni...
bntulah hambaMu ini ya Allah...
cekalkan lah ati aku ini..kuatkanla smgat aku...

aku dah xsemangat spt dulu..xkuat spt dulu....
hati aku terlalu lemah,..~
tabahkan la ati aku ya Allah...kpala aku pun asik sakit je kblkgn ni..
pning...berdenyut2...apakah ptnda ini ya Allah...
aku dah xlarat...~~~

Friday, February 25, 2011

Malam Yang Sepi...pi..pi...
Pak Abu Jual topi...pi..pi...

malam ni xleh nk tdO0o..
mnum nescafe mlm nih..adooiii...
esok lak ade kursus....ppe pun,,tringt lak megi td...+cndwan+telur...perrgghh...hihi~

mmndangkan xleh tdo mlm ni...brskype ngn mmber2...
thanks la kt mmber yg sudi teman 2 ye...brvdeo call lg...kih3..

rindu kt kucing la plak...ble la blh blik ni...aduiii~
rndu nyerrr....huhuhu~


comey x...?hihhi~

dh..xde pe nk cite dah...blank otak...kih3..
dah la tjuk proposal kene reject..!!tensen tul...
sbor je..~

الصبر من اليمان